Feiten en fabels over Palliatieve sedatie! 

Over palliatieve sedatie is er veel onduidelijkheid. naasten hebben vaak veel vragen en zijn ook bang wanneer ze de keuze moeten maken voor een familielid, ze vaak denken dat dit de dood bespoedigd en dat zij hierin een bijdrage hebben gehad.

Fabel: Een alternatief voor euthanasie is palliatieve sedatie.

Het doel van palliatieve sedatie is niet het bespoedigen van de dood, maar het verlichten van pijn en lijden van een patiënt. Palliatieve sedatie zorgt ervoor dat het bewustzijn word verlaagd waardoor de pijn en het lijden wordt verlicht. Het doel is dus niet om het leven te verkorten.

Een groot verschil met euthanasie is dat palliatieve sedatie continue, alleen in de stervensfase toegepast kan worden terwijl dit voor euthanasie niet zo hoeft te zijn.

“ de enige vorm van levensbeëindiging door een arts is euthanasie, iets anders is er niet” (Margot Verkuylen)

Fabel: Palliatieve sedatie doe je met morfine.

Morfine is een prima middel om benauwdheid en pijn te verlichten, maar wordt niet gebruikt voor palliatieve sedatie. Het is hier zelf niet geschikt voor en als het goed gedoseerd is gaat men hier niet aan dood.

Voor palliatieve sedatie wordt Dormicum gebruikt, dit middel zorgt voor bewustzijnsverlaging waardoor de klachten verminderen.

Feit: Morfine ophogen om het leven te beëindigen valt onder slecht medisch handelen.

Morfine dient ter verlichten van pijn of benauwdheid. Wanneer morfine zonder dat er sprake is van benauwdheid of pijn word verhoogd kan dit leiden tot een vervelende manier van overlijden en valt dus onder slecht medisch handelen. Moreel en ethisch niet verantwoord.

Feit: Palliatieve sedatie valt onder een gewone medische behandeling.

In de laatste levensfase valt palliatieve sedatie onder een behandeling gelijk aan alle behandelingen die in de laatste levensfase kunnen worden uitgevoerd. Deze behandeling kan worden toegepast in de laatste dagen of laatste uren van iemands leven en dient ter verlichting van pijn en benauwdheid zodat iemand rustig wegglijd zonder angst en paniek.

 

Bron: Nursing 8 nov 2016, Nienke Berends