High-care hospice of bijna-thuis-huis.
Beschouwing: geschreven door Esther van Thiel.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen bij voorkeur het liefst thuis sterven maar dat driekwart van de bevolking niet thuis kan sterven. Thuis sterven is alleen mogelijk als mantelzorgers en naasten de continuiteit van zorg kunnen garanderen.(Visser,2006) Mantelzorgers van een terminaal zieke patient bevinden zich in een mentaal en fysiek belastende situatie. Zorglast, belemmering van eigen activiteiten, angst, onzekerheid, eenzaamheid, confrontatie met de dood en gebrek aan steun van naasten en professionals kunnen de kwetsbaarheid van de mantelzorger vergroten waardoor thuis sterven niet mogelijk is(Proot, 2005) . Als thuis sterven niet mogelijk is kan de patient ervoor kiezen om in een High-care hospice of Bijna Thuis Huis” te verblijven(Akker,Bart en Luijkx, 2016).
High-care hospices hebben een grote rol gespeeld in het totstandkomen van de palliatieve zorg in Nederland. De high-care hospices hebben zich in mei 2000 verenigd in een associatie (AHCH) Het doel was hun krachten te bundelen om de kwaliteit van de palliatieve zorg ook op landelijk niveau verder uit te bouwen(Berendsen en van Soest, 2014). In de jaren tachtig zijn de eerste bijna-thuis-huizen gekomen. De vorm van zorg die wordt ingezet in de high-car hospice of het bijna-thuis-huis is de patiënt een zo comfortabel mogelijke zorg te bieden met als doel de nare ziekteverschijnselen zoals pijn, jeuk of benauwdheid, tegen te gaan. Er wordt ook geestelijke steun gegeven. Het uitgangspunt is om de laatste levensfase van de patiënt zo goed mogelijk te laten verlopen. Mensen in de terminale fase hebben vaak medische hulp nodig en zijn afhankelijk van de zorg die ze krijgen(Berendsen en van Soest, 2014). Als mensen zich in de terminale fase bevinden en het thuis niet meer gaat zijn er dus alternatieven. Er wordt ervan uitgegaan dat mensen in een terminale fase niet langer dan 3 maanden te leven hebben(zorggroep-beek, z.j.). Beide woonvoorzieningen hebben dezelfde uitgangspunten. Er zijn een aantal verschillen tussen deze 2 vormen van hospice(Akker et al.,2016).
High-care hospice
Een High-care hospice is een kleinschalige woonvoorziening met ongeveel 7 tot 9 bedden. In een High-care hospice is veel expertise en complexe palliatief terminale zorg aanwezig en heeft medewerkers vast in dienst, zoals coördinatoren, verpleegkundige, verzorgende en in sommige instellingen hebben ze een geestelijke verzorgende in dienst. (Berendsen en van Soest,2014).Er is ook vaak een arts in dienst. Andere disciplines zijn oproepbaar. Omdat er veel functionarissen in vaste dienst zijn maakt een High-care hospice wel gebruik van vrijwilligers maar in mindere mate. Het High- care hospice neemt de medische verantwoordelijkheid helemaal op zich. De verzoring is 24 uur per dag aanwezig. Het High- care hospice heeft een eigen medische- en verpleegkundige staf(Akker et al.,2016).
Bijna-thuis-huis
In het Bijna-thuis-huis zijn gemiddeld 3 tot 4 bedden aanwezig. Bij een Bijna-thuis-huis hebben ze geen vaste eigen medische- en verpleegkundige staf in dienst en draait het om vrijwilligers die 24 uur per dag aanwezig zijn. De zorg wordt door de thuiszorg gedaan en de eindverantwoordelijke is de eigen
huisarts. Het uitgangspunt bij het Bijna-thuis-huis is dat je je eigen huisarts en hulpverleners behoudt. De zorg wordt volledig verplaats van je huis naar de Bijna-thuis-huis woonvoorziening(Akker et al., 2016).
Overeenkomsten High-car hospice en Bijna-thuis-huis
Vrijwilligers zijn op beide woonvoorzieningen aanwezig en vormen een onderdeel van de basisfilosofie. Zo worden ze op beide woonvoorzieningen ingezet voor het verrichten van huishoudelijke taken, de psychosociale begeleiding, vrijetijdsbesteding, begeleiden van familie en naasten etc. Sondevoeding, infuus, zuurstof en de morfinepomp zijn zowel in de High-care hospice als in het Bijna-thuis-huis beschikbaar. Privacy, goede verzorging, tijd en aandacht voor de patient en de naasten zijn in beide woonvoorzieningen gewaarborgd. Uit onderzoek blijkt dat mensen over beide woonvoorzieningen heel tevreden zijn. Er is goede zorg aanwezig die de tijd nemen en aandacht hebben voor de patienten(Akker et al., 2006).
slot
De reden waar een zieke patient voor kan kiezen is dat bij de High care hospice 24 uur zorgprofessinals aanwezig zijn die in medische situaties meteen kunnen handelen en dat is is bij een Bijna-thuis-huis niet het geval. Wel is een Bijna-thuis-huis zo huiselijk mogelijk opgezet en een High-care hospice blijft een instelling waardoor het minder huiselijk is. Ondanks dat er een aantal verschillen zijn komen ze in hun uiterlijke verschijningsvorm sterk met elkaar overeen waardoor je je kunt afvragen waar een terminaal zieke patient zijn keuze op gaat baseren
Maak jouw eigen website met JouwWeb